Μονάδα επεξεργασίας απορριμάτων στη Σχολή Ευελπίδων και αντιδράσεις κατοίκων!

Μάρτιος 13, 2018Μέγα θέμα έχει προκύψει με τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων εντός της Σχολής Ευελπίδων.Κάτοικοι του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ιδρύουν σύλλογον και υπογράφουν κείμενα διαμαρτυρίας …


Μέγα θέμα έχει προκύψει με τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων εντός της Σχολής Ευελπίδων.

Κάτοικοι του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης ιδρύουν σύλλογον και υπογράφουν κείμενα διαμαρτυρίας με τον τίτλο «Ομάδα Διατήρησης και Αναβάθμισης του Οικιστικού Χαρακτήρα της περιοχής των 3Β».

Στις 17 Ιανουαρίου 2018 υπεγράφη μεταξύ ΥΠΕΘΑ και του Δημάρχου  “Πρωτόκολλο συναντίληψης και συνεργασίας για … Δημιουργία υποδομών που θα εξυπηρετούν το Δημόσιο συμφέρον και θα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση πόρων και για τα δύο συμβαλλόμενα μέρη”.

Αυτή η Μονάδα,σύμφωνα με πληροφορίες  θα δέχεται σύμμεικτα στερεά απόβλητα και θα παράγει ενέργεια. Ουσιαστικά ακυρώνει την Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ) και παραβιάζει το νέο ευρωπαϊκό και εθνικό θεσμικό πλαίσιο.
Με βάση την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, υποχρέωση των κρατών-μελών είναι η Διαλογή στην Πηγή, ο διαχωρισμός δηλαδή των απορριμμάτων σε κατηγορίες στο σημείο όπου παράγονται. Αυτό βέβαια απαιτεί κατάλληλη ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών. Ο/η πολίτης θα πρέπει να ενημερωθεί και να εκπαιδευτεί κατάλληλα ώστε να βάζει τα απορρίμματά του/της σε ξεχωριστούς κάδους, ανάλογα με τον τύπο τους, π.χ. γυαλί, πλαστικό, χαρτί, μέταλλο κ.α. Για την κομποστοποίηση, ο Δήμος θα πρέπει να διανείμει στα νοικοκυριά που διαθέτουν κήπους, ειδικούς κάδους για κομποστοποίηση (αποφάγια – κλαδέματα), από τους οποίους δεν εκλύονται οσμές. Στα υπόλοιπα νοικοκυριά θα πρέπει να διατίθενται ειδικές σακούλες όπου θα συγκεντρώνονται τα αποφάγια. Για περαιτέρω επεξεργασία υπάρχουν οικολογικές λύσεις όπως τα Κέντρα Διαλογής και Ανάκτησης Υλικών (ΚΔΑΥ) κ.α.
Η κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων σε χώρο της Σχολής Ευελπίδων, θα έχει τεράστιο κόστος για τους κατοίκους, καθώς υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής τους και απαξιώνει ανεπανόρθωτα τις περιουσίες τους.
Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι που συμμετέχουν στην ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΩΝ 3Β , “πιστεύουμε ότι επιβάλλεται να υιοθετηθούν από το Δήμο οι παραπάνω, φιλικές προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο, μέθοδοι που ειναι σύμφωνες με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων που μεθοδεύεται από το Δήμο, δεν παρέχει κάποια βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων. Αντίθετα, θα έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο”.

 

Print Friendly, PDF & Email

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.