Συμμετοχή των αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΕΦ στην τακτική Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ

Μάιος 16, 2018Την Τρίτη 15 Μαΐου 2018 οι Αρχηγοί του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ και του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ), Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης…


Την Τρίτη 15 Μαΐου 2018 οι Αρχηγοί του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ και του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ), Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης συμμετείχαν στην τακτική Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Military Committee-EUMC), σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, η οποία πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής, Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου.

Τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν στην σύνοδο αφορούσαν:

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στις τοποθετήσεις του επισήμανε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

Συμμετοχή των αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΕΦ στην τακτική Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, οι Αρχηγοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για την πορεία εφαρμογής της συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ, στην παρουσία του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, Στρατηγού Petr Pavel και του Ανώτατου Διοικητή Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SACEUR) Στρατηγού Curtis Scaparrotti. Σε παρέμβασή του, ο κ. Αρχηγός ΓΕΕΦ υποστήριξε την ανάπτυξη συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ νοουμένου ότι αυτή βασίζεται στις υφιστάμενες αρχές της συμπερίληψης, της αμοιβαιότητας και του σεβασμού της αυτονομίας λήψης αποφάσεων και των διαδικασιών των δύο οργανισμών. Την ίδια ώρα, ο Στρατηγός Λεοντάρης τόνισε ότι η Κύπρος, η οποία διατήρησε εποικοδομητική στάση, αναμένει ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ και μέλη στο ΝΑΤΟ θα ενεργούν με σεβασμό προς την συνεργασία αυτή. Αναφέρθηκε επίσης εμφαντικά στις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συμμετοχή των αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΕΦ στην τακτική Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ

Tη Σύνοδο απασχόλησε και το θέμα της Στρατιωτικής Κινητικότητας, το οποίο αφορά στη μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων και υλικών. Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Στρατηγός Λεοντάρης, αφού ανέφερε ότι η Κύπρος συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα Στρατιωτικής Κινητικότητας, τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία διασφάλισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών και την ανάγκη όπως το εν λόγω πρόγραμμα εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις της ΕΕ.

Συμμετοχή των αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΕΦ στην τακτική Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ

Άλλα θέματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο ήταν η ενημέρωση για τις Επιχειρήσεις και Αποστολές της Κοινής Πολιτικής Ασφαλείας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) από τους αντίστοιχους Διοικητές, καθώς και η συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών, ιδιαίτερα σε σχέση με τις επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης. Επιπρόσθετα, οι Αρχηγοί συζήτησαν θέματα που αφορούσαν στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία στον τομέα της Άμυνας (PESCO), στον Ετήσιο Συντονισμένο Απολογισμό για την Άμυνα και στις δράσεις της ΕΕ για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνατοτήτων και προγραμμάτων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (ΕΟΑ). Τέλος, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, κα Federica Mogherini ενημέρωσε τους Αρχηγούς για τη διαδικασία εφαρμογής της Παγκόσμιας Στρατηγικής της ΕΕ στους τομείς της Ασφάλειας και Άμυνας.

Συμμετοχή των αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΕΦ στην τακτική Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Στρατηγός Λεοντάρης είχε διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του από τη Βουλγαρία και Φινλανδία Στρατηγό Andrey Botsev και Στρατηγό Jarmo Lindberg αντίστοιχα, με τους οποίους συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Απόψε, ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ θα παρακαθίσει σε κοινό δείπνο των Στρατιωτικών Επιτροπών ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Η επόμενη Τακτική Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο 2018.

Συμμετοχή των αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΕΦ στην τακτική Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕΣυμμετοχή των αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΕΦ στην τακτική Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ

Το διαβάσαμε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.